UNIVERSITATEA DE ARHITECTURA ȘI URBANISM „ION MINCU”
–
CENTRUL DE CERCETARE, PROIECTARE, EXPERTIZARE ȘI CONSULTING –
Strada Academiei 18 - 20, Telefon: 315.54.82, 313.95.65, *313.80.80,
Fax: (40)1312.39.54, E-mail:rectorat@iaim.rorectorat@iaim.ro, BUCURESTI – 70109, ROMANIA

 

 

 

 

 

PLANUL URBANISTIC GENERAL AL MUNICIPIUL BUCUREȘTI

ETAPA FINALĂ

 

MAPA 3

 

Propuneri

 

1. 10.  ”Interpretarea opțiunilor populației”

 

COLECTIV DE ELABORARE

 

Prof. dr. arh. AlexandruM.SANDU – șef proiect complex

Cercet.șt.pr.gr.II Dr. Trăilă Cernescu

Cercet.șt.pr.gr.III Vasile Ancuța Romanescu

Cercet.șt.pr. Dr. Petre Doman

Insp.pr. de spec. Vladimir Crețoiu

Informatician Mircea Caproș

Informatician Daniel Chindea

 

Experți consultanți:

 

Prof.dr.arh. Alexandru M. Sandu

Prof.dr.arh. Doina Cristea

Conf.dr.arh. Mariana Eftenie

Lector arh. Arpad Zachi

 

La cercetarea de teren au participat și 30 de studenți de la Facultatea de Sociologie din București.

 

 

 

 

 

 

 

CONSULTANȚI ȘI AUTORI AI PLANURILOR URBANISTICE  ZONALE INTEGRATE ÎN PLANUL URBANISTIC GENERAL:

 

Prof.dr.arh.Angela FILIPEANU, Prof.dr.arh.Victor FULICEA, Arh. Bogdan BOGOESCU, Arh. Marinela-Victoria BERZA, Ing. Emilia TĂNĂSOIU, Arh, Gabriel RĂDULESCU, Ing. Sefcati ABDURAIM, Soaciolog Trăilă CERNESCU, Arh. Valeriu MANEA, Arh.Liviu IANĂȘI, Șef lucrări Hanna DERER, Conf. arh. Constantin ENACHE, Conf. arh. Florin MACHEDON, Șef lucrări Radu FLORINEL, Șef lucrări Dan MARIN, Ing.Petre PAIDIU, Gabriela TIHOHOD, Radu Felician HALUS, Adina Silviana FRONEA, Monica GEORGESCU, Mihai ZAPLAIC, Emanuel Stefan TRICĂ



 UNIVERSITATEA DE ARHITECTURA ȘI URBANISM „ION MINCU”
–
CENTRUL DE CERCETARE, PROIECTARE, EXPERTIZARE ȘI CONSULTING –
Strada Academiei 18 - 20, Telefon: 315.54.82, 313.95.65, *313.80.80,
Fax: (40)1312.39.54, E-mail:rectorat@iaim.rorectorat@iaim.ro, BUCURESTI – 70109, ROMANIA

 

 

 

 

PLANUL URBANISTIC GENERAL AL MUNICIPIUL BUCUREȘTI

ETAPA FINALĂ

 

MAPA 3

 

1.10.  “Interpretarea opțiunilor populației”

 

 

 

 

 

CONȚINUT

 

 

2.10.1. Percepția gravității problemelor comunitare

2.10.2. Costul și calitatea unor servicii oferite populației bucureștene.

2.10.3. Opinii privind  starea de curățenie a cartierului de rezidență și a orașului

2.10.4. Opinii privind prezența chioșcurilor  în carteierele de rezidență și în București, în general

2.10.5. Aprecieri privind estetica și utilitatea afișajului stradal

2.10.6. Nivelul de mulțumire / nemulțumire al specialiștilor față de modul în care este administrat sectorul în care locuiesc și Bucureștiul în ansamblu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BUCUREȘTI 2000 / 2001


UNIVERSITATEA DE ARHITECTURA ȘI URBANISM „ION MINCU”
–
CENTRUL DE CERCETARE, PROIECTARE, EXPERTIZARE ȘI CONSULTING –
Strada Academiei 18 - 20, Telefon: 315.54.82, 313.95.65, *313.80.80,
Fax: (40)1312.39.54, E-mail:rectorat@iaim.rorectorat@iaim.ro, BUCURESTI – 70109, ROMANIA

 

 

 

PLANUL URBANISTIC GENERAL AL MUNICIPIUL BUCUREȘTI

ETAPA FINALĂ

 

MAPA 3

 

Propuneri

 

1. 10.  ”Interpretarea opțiunilor populației”

 

 

 

2.10.1    Percepția gravității problemelor comunitare

Barometrul opiniei publice este instrumentul prin care se măsoară reactivitatea populației la problemele cu care se confruntă aceasta la un moment dat, deci într-o anumită perioadă în care, datorită conjuncturii factorilor politico-sociali și economici, oamenii pun în balanță așteptările (nivelul aspirațiilor) cu realitatea existentă în momentul în care se realizează investigația.

Un element al barometrului opiniei publice se referă și la percepția gravității problemelor comunitare, fiind percepute ca “grave” și “foarte grave” acele aspecte în care așteptările sunt neconforme cu realitatea și cotate ca “puțin” și “deloc grave” acele aspecte care de obicei sunt ușor rezolvate sau nebăgate în seamă pentru că ele aparțin “stării de confort”.

Experiența sondajelor de opinie pe probleme comunitare a pus în evidență că problemele majore ale Bucureștiului sunt: curățenia, starea drumurilor, lipsa de locuințe, sterea infracțională și securitatea individului, poluarea, problema câinilor vagabonzi, lipsa locurilor de muncă, lipsa spațiilor de joacă pentru copii, activitatea administrației financiare, corupția, iluminatul stradal.

 


2.10.2    Costul și calitatea unor servicii oferite populației bucureștene

Confortul urban este diferit perceput de populație, iar nivelul exigențial este rezultanta unui complex de factori care țin de experiența urbană (gradul de urbanizare), mediul de proveniență, nivelul de cultură, aspirațiile individuale, sau, altfel spus, de esența obiectivă a unui cumul de factori de impact. Oricât de jos s-ar situa pragul exigențial, trebuințele de bază pentru un minim confort urban trebuie satisfăcute, referindu-ne în acest context la încălzire, alimentarea cu apă, salubritate, calitatea aerului, transportul în comun și telefonia fixă (ca elemente ale infrastructurii urbane). Investigația noastră a obținut următoarele rezultate privind mulțumirea/nemulțumirea față de costul și calitatea acestor servicii:

n       Cele mai mari nemulțumiri privind costul în raport cu calitatea se referă la încălzirea locuințelor, la telefonia fixă și la alimentarea cu apă.

n       Singurul raport invers, în care nemulțumirea este mai mare la calitate decât la cost, privește salubritatea.

n       Lipsa calității aerului este percepută de peste 77% dintre bucureșteni, fiind mai acut resimțită decât lipsa calității apei (65%)

Trebuie trasă concluzia că indiferent de gradul de urbanizare al actualei populații a Bucureștiului și de nivelul aspirațiilor lor de locuire, nesatisfacerea unor exigențe de bază pentru starea de sănătate a populației se constituie într-un alarmant semnal :

­       Pentru 79% din populația Bucureștiului costul încălzirii este o mare problemă;

­       Pentru 84% din populația orașului este un mare pericol starea salubrității;

­       77% din locuitori acuză calitatea precară a aerului;

­       Telefonia fixă ridică costuri alarmante pentru 75% dintre locuitori, din care numai jumătate sunt satisfăcuți de calitatea acestor servicii.

 


2.10.3    Opinii privind starea de curățenie a cartierului de rezidență și a orașului

În încercarea de a evidenția nivelul aprecierilor, am reținut – pentru comparație – numai aprecierile extreme, diferențele până la 100% în cadrul fiecărui nivel fiind reprezentate de cei a căror opinie este “nici curat/nici murdar”. Datele complete sunt prezentate în graficul care însoțește prezentul capitol.

 Aprecierea

Zona

Foarte curat/curat

Foarte murdar/murdar

Cartierul

13%

36%

Bucureștiul

1%

71%

 

Aprecierile privind starea curățeniei orașului sunt mult mai nefavorabile decât cele care se referă la nivelul cartierelor : raportul aprecierilor pozitive față de cele negative este aproximativ 1 la 3 în cazul cartierelor și 1 la 70 în cazul orașului în ansamblu. Din acest motiv, cel puțin sub aspectul posibilităților de întreținere a curățeniei orașului, administrarea pe sectoare pare mai eficientă decât cea la nivelul Primăriei Capitalei, chiar dacă regiile angajate în acest scop sunt sub contractul Primăriei Capitalei. Această afirmație este întărită și de datele rezultate din investigarea factorilor răspunzători de starea actuală de curățenie a cartierelor și a orașului în general :

Cărui fapt considerați că i se datoreaz㠖 în principal – starea actuală a curățeniei?

 Responsabilitatea

Zona

Locuitorilor

Lucrătorilor de la serviciile publice

Populației și lucrătorilor de la serviciile publice

Altora

Cartier

17%

16%

57%

10%

București

3%

14%

76%

7%

 

Rezultatele atestă că responsabilitatea principală nu poate fi atribuită numai lucrătorilor de la serviciile publice, ci se datoreză, în mare parte și carențelor educaționale ale populației (semnalare culeasă și din investigația în rândul specialiștilor, unde, adesea, este menționată și necesitatea mijloacelor coercitive).

 


2.10.4    Opinii privind prezența chioșcurilor în cartierele de rezidență și în București, în general

Aprecierea - la nivel de cartier - referitoare la prezența chioșcurilor poate decurge din utilitatea operațională (satisfacerea unor nevoi de consum imediat) în zona învecinată domiciliului subiecților investigați – iar - la nivelul orașului – să lase impresia uni comerț neorganizat, oricum inestetic pentru aprecierea globală a ansamblului urban. Este evident că oamenii nu se deplasează în alte cartiere pentru cumpărături mărunte, de necesitate curentă, apelând pentru aceasta la chioșcurile din vecinătate, pe care, din acest punct de vedere, le consideră mai utile decât prezența lor în ansamblul Capitalei. În acest caz, nu este vorba de o dimensiune percepută diferit din cauza orizontului de cunoaștere, ci din rațiuni de utilitate.


2.10.5    Aprecieri privind estetica și utilitatea afișajului stradal

Dacă prezența afișajului stradal nu este totuși supărătoare la cote alarmante, conform sondajului de opinie, aspectul estetic nu trebuie totuși lăsat la voia întâmplării, trebuind să fie manifestă o preocupare a factorilor responsabili cu estetica orașului pentru a conduce această activitate în sens pozitiv. Alegerea întâmplătoare a locurilor de afișaj sau grafica îndoielnică a conținutului, după gustul celor care le produc sau au interes să le prezinte pot dăuna esteticii urbane.

“ Intenționați să construiți sau să vă cumpărați o locuință de vacanță ?”

Pentru marea majoritate a populației bucureștene nu se pune problema construirii sau cumpărării unei case de vacanță. Totuși, pentru 16% este manifestă această intenție, vizând zona verde, nepoluată, a orașului, ferită de aglomerație, dar cu acces rapid la facilitățile orașului. Proporția acestora apreciem că este destul de mare în raport cu instabilitatea actualelor prețuri ale proiectării și construcției unor asemenea tipuri de locuințe. Totuși, studiile sociologice actuale demonstrază că un anumit segment de populație este pregătit pentru o asemenea investiție (Barometrele de Opinie Publică atestă o accentuare a diferențierii sociale după venit în clasa celor foarte bogați și a celor foarte săraci, cu restrângerea proporției clasei de mijloc).


2.10.6    Nivelul de mulțumire / nemulțumire al specialiștilor față de modul în care este administrat sectorul în care locuiesc și Bucureștiul în ansamblu.

Este foarte probabil ca specialiștii să aprecieze mai mult calitățile primarilor, dar aceste calități nu constituie domeniile definitorii pentru administrație.

De aici se poate deduce că instituțiile sunt principalele responsabile, iar persoanele alese pentru activitatea de administrație au doar un rol simbolic în acest sens.

Atâta timp cât nu există un corp de legi clare și precise în domeniul administrației locale, problemele nu numai că nu se vor putea îndrepta, ci, dimpotrivă, se vor agrava, întrucât și responsabilitatea persoanelor îndreptățite să pună ordine în activitățile locale sunt “scutite” de responsabilitate, sau, altfel spus, nu sunt văzute ca responsabile de mersul administrației.

Pe baza acestor rezultate ale opțiunilor specialiștilor investigați se pot formula următoarele concluzii :

n       din punct de vedere statistic, nu se pot face aprecieri cu suport de reprezentativitate, dar, în conținut, opțiunile au o mare semnificație datorită faptului că aparțin unor specialiști, deci unor persoane a căror părere cuprinde întregul arsenal de profesionalitate în momentul deciziei de apreciere;

n       în opinia specialiștilor, mai reprezentative pentru București sunt arterele de circulație și piețele publice decât parcurile și obiectele de artă monumentală;

n       pentru două artere de circulație există opțiuni majore : B.dul Magheru și Calea Victoriei. Poziția ierarhică a opiniilor pentru calitatea de reprezentativitate a Bulevardului Magheru este cu atât mai consolidată cu cât ea reprezint㠖 de fapt – un segment al arterei de circulație nord-sud (menționată ca variabilă aparte în această apreciere). Se poate spune că opinia exprimată de persoanele intervievate face manifestă o tendință de trecere în plan secundar a opiniilor de reprezentativitate pentru București a istoricei artere Calea Victoriei, poate nu atât prin neglijarea valorilor sale istorice și arhitectural-constructive, cât prin mutarea polului de interes spre zone de legătură cu “punctul fierbinte” reprezentat de zona Universității și tranzitul major între zona nordică și sudică ale orașului.

n       Piața Universității este de departe considerată cea mai reprezentativă pentru București

n       În opinia specialiștilor investigați, parcul Herăstrău este mai reprezentativ decât parcul Cișmigiu

n       Ateneul Român și Arcul de Triumf sunt piesele “de rezistenț㔠ale artei monumentale reprezentative pentru București.

“Dacă dumneavoastră v-ați da întâlnire cu o cunoștință în zona centrală, unde v-ar face plăcere să vă întâlniți ?”

(Detalii în anexa 2)

Ierarhia punctelor de întâlnire din centrul orașului atestă, pe de o parte, notorietatea (gradul de cunoaștere) de care se bucură anumite zone reprezentative ale Bucureștiului, iar, pe de altă parte, faptul că punctele preferate pentru o întâlnire în zona central㠖 aglomerată, a orașului - sunt cele cu o personalitate conferită fie de designul ambiental (Cișmigiul), fie de cel al elementelor construite (Ateneul, Biserica Crețulescu, Arcul de Triumf, Paltul Regal, Universitatea, CEC-ul, Hanul lui Manuc), cu mare valoare istorică și amplaste la intersecția unor mari artere de circulație.

Mai poate fi menționată și observația că preferința majoră pentru întâlnirile oamenilor în parcul Cișmigiu atestă că aceasta este și o opțiune derivată nu numai din încărcătura aprecierii estetice, ci și a intimității conferite de cadrul natural – într-o zonă foarte aglomerată cum este centrul Bucureștiului. Prezența zonei verzi din fața Ateneului Român întărește acest argument, care plasează acest punct de potențială întâlnire pe locul doi.

O mulțime de locuri preferate pentru întâlnire este presărată dealungul arterei Calea Victoriei: Piața Victoriei, Biserica Krețulescu, Palatul Regal, Casa Centrală a Armatei, CEC

Nu poate fi neglijată opinia celor care susțin că centrul orașului este impropriu pentru asemenea întâlniri din cauza aglomerației din zona stradală .

“Pentru a face o plimbare în București cu familia și/sau cunoștințe, prieteni,  ce loc ați alege ?”

(Detalii în anexa 3)

Aproape 3 / 4 dintre opțiuni se referă la locurile de plimbare situate în partea de nord a orașului, în parcul Herăstrău sau în proximitatea sa (Muzeul Satului, Șoseaua Kiseleff), cadru natural adecvat loisirului și dispunând și de dotările specifice de agrement și sport. Celelalte repere menționate sunt nesemnificative, opțiunea pentru Calea Moșilor sau Grădina Botanică fiind determinată mai mult de gradul de apropiere în cartierul respondentului decât de însușirile recreative ale acestora.

Această concentrare a opțiunilor pentru spațiul verde amenajat din parcul Herăstrău și proximitatea sa zonală trebuie să constituie o permanentă preocupare pentru proiectanții de spații verzi, în sensul găsirii unor noi soluții de amenajare a acestui spațiu existent, dar și pentru amenajarea unor spații asemănătoare pe celelalte coordonate ale ansamblului urban bucureștean.

“Dacă dvs. v-ați întâlni cu o cunoștință pentru a face o plimbare în afara Bucureștiului (dar în apropiere de oraș), ce loc ați alege ?”

(Detalii în anexa 4)

Alegereau unui traseu și a unui loc pentru plimbare în apropierea orașului poartă o încărcătură aparte de influențe de natură obiectivă și subiectivă. Elementele de subiectivism aparțin particularităților individuale ale subiecților investigați, de “sensibilitatea” fiecăruia, de dispoziția momentană, de obișnuință, nivel de percepție și sensibilitate în relație cu parametrii ambientali - toate acestea grefate pe un suport de cultură specific fiecăruia – și care nu constituie suportul analizei de față. Datele obiective care influențează alegerea sunt date de acces și concordanță a preferințelor individuale cu ale partenerilor potențiali pentru respectivul agrement, dintre care menționăm :

­       cunoașterea zonei

­       interesul pentru zonă

­       scopul plimbării

­       personalitatea celui care face alegerea

­       posibilitățile de deplasare

­       timpul alocat plimbării

­       interesul și nivelul relației față de cel pe care-l întâlnește

­       respectarea alegerii făcute de persoana pe care o întâlnește

Rezultatele investigației făcute în rândul specialiștilor care au colaborat prin opiniile lor la studiul nostru relevă o paletă relativ restrânsă de mențiuni privind locurile din afara orașului pentru o potențială plimbare cu o cunoștință :

­       28% Parcul Palatului Mogoșoaia

­       21% Băneasa

­       14% Snagov

­       14% Cernica

­          7% Pustnicu

­          7% Zona de Nord – Un luciu de apă din zona de Nord

­          7% Herăstrău

­          2% Mănăstirea Căldărușani

Faptul că 28% dintre persoanele investigate consideră drept “plimbare în afara orașului” deplasarea la Pădurea Băneasa sau în Herăstrău, deja spune mult despre orizontul și frecvența plimbărilor extravilane a concitadinilor noștri. Din aceste motive, ar fi demne de luat în seamă doar aprecierile celorlalți 72% dintre intervievați, a căror atenție este îndreptată spre destinațiile menționate în graficul nr. 1.

Grafic 1 - Preferințe pentru plimbări în afara orașului


 


Această distribuție a preferințelor pentru plimbări în companie în afara orașului este – probail - preponderent determinată de accesul la mijloacele de transport mai bine organizat pentru partea de nord a orașului, Snagovul, Pustnicu, Cernica și Căldurușanii fiind accesibile mai mult prin mijloace individuale auto.

“De ce credeți că în perioada interbelică se spunea adesea că Bucureștiul este <Micul Paris> ?”

(Detalii în anexa 5)

Este foarte probabil ca întrebarea să fi fost adresată unor persoane care cunosc puțin sau nu cunosc deloc detalii ale vieții sociale, economice, culturale și științifice din perioada interbelică, din care cauză aprecierea și motivația decurg din cunoașterea mijlocită de literatură, analize documentare, relatări ale unor personalități ale respectivei epoci, informare asupra clădirilor cu valoare istorică sau alte surse documentare.

Rezultatele obținute prin investigația noastră nu pot fi analizate, din acest punct de vedere, pe criterii statistice. Cu toată diversitatea lor, ele pot fi, totuși, cuprinse în câteva domenii de referință a căror similitudine cu capitala Franței s-ar referi la :

n       Grădini / spații verzi

n       Bulevarde

n       Construcții / stil arhitectural - echilibrul construcții – spații verzi

n       Civilizație : comportament, curîțenie, educație, maniere

n       Atmosferă : elita intelectuală, cafenele, activitate cultural-artistică, ambianță stradală, libertate, bogăție economică și spirituală

Este deci o opinie care are în vedere – deși provine din cunoaștere mijlocit㠖 un cadru complex definit, care include cadrul construcțiilor, armonia acestora cu arterele de circulație și spațiile verzi, gradul de educație și comportament al oamenilor, atmosfera boemă din preajma elitelor intelectuale ale Bucureștiului acelor vremuri, libertatea și chiar bogăția.

Aceste elemente se regăsesc și în paragraful care urmează, fiind menționate ca deziderate (demne de a fi îndeplinite) - în opinia interlocutorilor – pentru ca Bucureștiul să poată fi privit ca o capitală europeană

„Ce credeți că ar trebui întreprins pentru ca Bucureștiul să arate ca o capitală europeană ?”

Pentru a facilita obținerea unor răspunsuri concrete, specialiștilor investigați li s-au precizat 6 sisteme de referință ale acestei problematici și anume :

n       din punctul de vedere al curățeniei

n       din punctul de vedere al circulației

n       din punctul de vedere al turismului

n       din punctul de vedere al petrecerii timpului liber

n       din punctul de vedere al imaginii în exteriorul țării

n       din punctul de vedere al evenimentelor cultural-științifice

Prezentăm rezultatele obținute la întrebarea propusă, cu referire la rațiunile mai sus amintite, detaliile fiind cuprinse la punctele 6.1 ... 6.6 ale lucrării.

2.10.6.1.        din punctul de vedere al curățeniei

Opiniile celor investigați în legătură cu măsurile ce trebuie întreprinse pentru ca Bucureștiul să arate ca o Capitală europeană din punctul de vedere al curățeniei sunt ilustrate în graficul nr. 2:

Grafic 2 - Modalități de schimbare a imaginii Bucuretiului


 


Părerile sunt preponderent orientate spre cultivarea ideii că aspectul european al Capitalei nu poate fi realizat în afara unei preocupări permanente de realizare a curățeniei, dar și de păstrare a ei. În acest sens, transpare sugestia că nu sunt suficiente râvna personalului calificat de a aduna reziduurile și chiar dotările unei firme serioase, dacă acestea nu sunt susținute de mijloace educative (“educația forțat㔠– dacă este cazul) și coercitive – supraveghere, control, amenzi. Acestea ar fi elementele de bază, în opinia celor investigați, care, în pofida tendințelor de convertire a oricăror activități în bani, cred că hărnicia, profesionalismul firmelor de curățenie și educația devansează ca prioritate adunarea fondurilor nercesare pentru atingerea acestui scop.

2.10.6.2.        din punctul de vedere al circulației

Cele 27 mențiuni făcute de specialiștii investigați pot fi grupate astfel conform datelor incluse în graficul nr. 3:

Grafic 3 - Mijloace de a da Bucureștiului o imagine de Capitală europeană


 


Cele mai multe păreri că Bucureștiul ar putea arăta ca o Capitală europeană se referă, potrivit acestui criteriu de analiză, la sistematizarea circulației. Aici sunt cuprinse următoarele propuneri : realizarea arterelor pietonale, construirea parcajelor etajate, realizarea unor artere noi ocolitoare, rezolvarea intersecțiilor cu pasaje, mutarea traficului greu și a tranzitului pe centură, realizarea de sensuri unice și noi parcaje, eliminarea parcajelor de pe trotuare, grija față de spațiile publice, elaborarea PUG-București pentru circulație, fluidizarea circulației.

Sistematizarea circulației și rapararea drumurilor nu exclud, însă, preocupările disciplinării în circulație, deci pentru promovarea mijloacelor educative – formative, adecvate unui comportament civilizat pentru fluidizarea circulației, siguranța în trafic și evitarea accidentelor.

 

2.10.6.3.        din punctul de vedere al turismului.

Potrivit acestui criteriu de apreciere, opiniile sunt foarte diferențiate, majoritatea având în vedere existența unui cadru de bază pentru activități turistice, dar, care, fie trebuie amenajat corespunzător pentru a satisface exigențe sporite, fie trebuie lărgit prin noi dotări, fie adus la cunoștința celor interesați prin măsuri promoționale eficiente, așa cum rezultă din graficul nr. 4:

Grafic 4 - Activități concrete de îmbunătățire a imaginii Bucureștiului


 


Aceste măsuri promoționale, apreciate ca necesare a fi întreprinse în primul rând pentru ca Bucureștiul să arate ca o capitală europeană, se referă la evidențierea obiectivelor turistice existente, promovarea programelor culturale, siteme de semnalizare-orientare prin indicatoare în limbi de circulație internațională, elaborarea unor ghiduri de circulație auto cu evidențierea monumentelor, promovarea centrelor de interes. Dacă am cuprinde evidențierea obiectivelor în sistemul măsurilor promoționale, acestea ar reprezenta împreună 38% din opiniile privind crearea unui sistem competitiv în plan european.

2.10.6.4.        din punctul de vedere al petrecerii timpului liber

Din acest punct de vedere opiniile majoritare sunt structurate spre doi poli de interes : pe de o parte necesitatea amenajării spațiilor verzi, a lacurilor și a spațiilor de destindere-recreere și a dotărilor aferente (sportive, pietonale, comerciale, culturale), iar, pe de altă parte, perfecționarea unor programe sportive și culturale specifice petrecerii timpului liber. Împreună, aceste propuneri reprezintă 66%. În restul de 33% sunt cuprinse propuneri de amenajare a spațiilor publice, privatizarea serviciilor și mărirea ofertei de servicii, măsuri de diminuare a poluării fonice și atmosferice, măsuri promoționale, alegerea oamenilor capabili de realizarea eficientă și măsuri de educație a populației privind comportamentul civilizat în petrecerea timpului liber.

2.10.6.5.        din punctul de vedere al imaginii în exteriorul țării,

Intervievații cred că Bucureștiul ar putea fi privit ca o capitală europeană dacă s-ar rezolva problemele majore ale orașului :  curățenia, circulația, comerțul stradal, poluarea, cerșetorii; și s-ar pune la punct un sistem  promoțional care să faciliteze cunoașterea orașului : prin inițierea de carnavaluri și  programe cultural-turistice care să fie făcute cunoscute în străinătate.

2.10.6.6.        din punctul de vedere al evenimentelor cultural-științifice

Propunerile persoanelor intervievate se opresc preponderent spre amsamblul măsurilor publicitare, mediatizarea  intensă a evenimentelor culturale și științifice, diversificarea programelor atât prin  promovarea evenimentelor specific românești, cât și prin invitarea unor personalități  culturale și științifice din afara țării, organizarea de expoziții, congrese, simpozioane și  teatre internaționale care să se bucure de o intensă publicitate.


2.10.7    Locuirea

Opinia populației despre cartierul cu locuințe de cea mai bună calitate din București este redată în graficul nr. 5

(Detalii în anexa 9)

Grafic 5 - Cartierul de locuințe de cea mai bună calitate


 


Surprinzătoare în această ierarhie nu este ordinea menționată, de altfel ușor de anticipat, cât diferențele între ponderile primelor două plasate în ierarhie și între acestea și celelalte.

Motivația acestei opțiuni include nu numai calitatea locuințelor (așa cum era expres menționat în întrebare), ci un ansamblu de rațiuni. Astfel, argumentele plasării pe primul loc în ierarhie a cartierului Primăverii țin nu numai de calitatea construcțiilor și de faptul că sunt bine întreținute, ci și de regimul optim de înălțime, raportul dintre spațiul construit și spațiul libel,pe de o parte, și între acestea și spațiul verde aferent, pe de altă parte. De altfel, amplasarea acestui cartier într-o zonă cu o suficientă reprezentare a spațiului verde, determină argumente suplimentare care țin de curățenia zonei, calitatea aerului, lipsa poluării, intimitate.

S-ar putea face o grupare mai amplă a zonelor agreate, care ar conduce la definirea a patru zone cu construcții preferate :

n       ansamblul care reunește zonele Primăverii, Dorobanți (Televiziune) și perimetrul cuprins între Șoseaua Aviatorilor-Bonaparte-Piața Dorobanți, caracterizat prin clădiri frumoase din punct de vedere arhitectural, solide, bine întreținute, cu regim optim de înălțime , încadrate armonios în spațiul verde, care se bucură de liniște, lipsă de poluare atmosferică și populate de oameni cu o poziție socială aparte;

n       cartierele Domenii și Floreasca - care închid la vest, respectiv est, ansamblul mai sus amintit, cu clădiri având regim mic de înălțime, încadrate în spațiu verde suficient și apreciate pentru calitatea construcțiilor, dar și pentru ambientul lor;

n       cartierul Băneasa, cu soluții arhitecturale apreciate, amplasare izolată față de aglomerația mijlocului capitalei, alternanța vile-blocuri, soluțiile de modernitate.

n       Cotroceni, cu locuințe relativ uniforme, tip vilă, regim optim de înălțime, construcții bine încadrate de plantații. Acest cartier este, de altfel, apreciat și pentru faptul că a rămas “nealterat” de construcții “de tip nou”

Cartierele mai puțin agreate sunt prezetate în graficul nr. 6

 (Detalii în anexa 10)

Grafic 6 - Cartiere neagreate


 


Graficul este rezultatul ierarhizării tuturor mențiunilor făcute de specialiștii investigați, o parte însemnată a acestora indicând mai multe cartiere neagreate. Ca și în cazul aprecierilor favorabile, aprecierile nefavorabile sunt rezultatul unui cumul de argumente. Așa se face că alături de precizări punctuale – nominalizarea cartierului – apar și generalități de tipul “ cartierele cu etnie preponderent țigănească”, ceea ce denotă considerarea în apreciere și a altor tipuri de argumente decât cele arhitectural constructive.

De altfel, nici formularea întrebării nu solicită vreo argumentare, ci numai nominalizarea, validarea acestei aprecieri având suport în datele capitolului care urmează.

Conform rezultatelor anchetei de teren, cartierele cu locuințe de cea mai proastă calitate din București sunt cele redate în graficul nr. 7

(Detalii în anexa 11)

Grafic 7 - Cartiere cu locuințe de cea mai proastă calitate


 


Ierarhia primelor trei cartiere se păstrează și în acest caz, în care s-a cerut explicit – prin formularea întrebării – să se nominalizeze cartierul cu locuințele de cea mai proastă calitate și să se motiveze opțiunea.

Din datele prezentate, în ambele variante de formulare a întrebării, rezultă că cele mai puțn apreciate cartiere sunt Ferentari și Rahova. Argumentele acestei catalogări se referă nu numai la calitatea locuințelor, ci și la confortul precar, lipsa de curățenie, condiția socială a locuitorilor și, de aici, insecuritatea locuirii. Edificatoare sunt chiar motivațiile, din care cităm: ”dormitoare fără dotări!, “mizerie, case insalubre, insecuritate”, prezența sufocantă a locuințelor țigănești”, “cocioabe, minim de confort, mizerie” , “neîntreținute” ș.a.

Opinia populației și a specialiștilor despre principalele probleme ale Bucureștiului este redată sintetic în graficele nr. 1-12 de la sfârșitul lucrării.

O analiză pertinentă a problemelor prezentate poate fi utilă atât pentru administrația generală a Bucureștiului, a sectoarelor sale, cât și pentru creșterea standardului de viață al populației bucureștene în special și a vizitatorilor în general.

Disponibilitatea unei părți însemnate din bucureșteni de a contribui la realizarea unei imagini bune a orașului este nu numai un semnal pentru administratori, ci și o încercare de a rezolva – și prin alte mijloace decât cele practicate până în prezent – o parte din problemele de uz curent și de imagine simbol a Capitalei.

 


 

q    Anexa 1

 

Repere semnificative pentru orașul București

O arteră

de circulație

O piață publică

Un parc

(zonă verde)

Un obiect de artă monumentală

B.dul Magheru

B.dul Aviatorilor

B.dul Magheru

B.dul Magheru

Calea Victoriei

Artera Nord-Sud

Calea Victoriei

Calea Victoriei

B.dul Magheru

Calea Victoriei

Calea Victoriei

B.dul Magheru

B.dul Magheru

B.dul Magheru

Piața Universității

Piața Unirii

Piața Universității

Piața Universității

Piața Universității

Piața Universității

Piața Universității

Piața Palatului

Piața Universității

Piața Universității

Piața Universității

Piața Universității

Piața Amzei

Herăstrău

Herăstrău

Herăstrău

Cișmigiu

Cișmigiu

Herăstrău

Herăstrău

Cișmigiu

Herăstrău

Herăstrău

Herăstrău

Ateneul Român

Ateneul Român

Statuia Kogălniceanu

Arcul de Triumf

Arcul de Triumf

Arcul de Triumf

Arcul de Triumf

Ateneul Român

Ateneul Român

Statuia Aviatorilor

Statuile de la Universitate

 

 


q    Anexa 2

Locuri preferate pentru întâlnirea populației în zona centrală a Bucureștiului

Nr.

chest.

Opinia

1

Casa Centrală a Armatei

2

Arcul de Triumf

3

Cișmigiu

4

Nu există liniște, verdeață, dotări, etc

5

Piața Victoriei

6

Nicăieri pe stradă

7

Piața Palatului

8

Universitate

9

Ateneul Român

10

Biserica Krețulescu

11

Piața Sfântu Gheorghe

12

Parcul din fața Ateneului

13

Nu ai unde, locul este viciat de oameni

14

Cișmigiu

15

Cișmigiu

16

Cișmigiu

17

Universitate

18

Herăstrău

19

Palatul Regal

20

Grădina Cișmigiu sau Ateneu

21

Cișmigiu

22

Hanul lui Manuc

23

Cișmigiu

24

Fără mențiune

25

Fără mențiune

26

Cișmigiu

27

Piața Universității

28

Calea Victoriei

29

În fața CEC-ului

30

Piața Romană

31

Squarul din fața Ateneului Român


q    Anexa 3

Locuri de întâlnire pentru a face o plimbare în București

Nr.

chest.

Opinia

1

Casa Centrală a Armatei

2

Parcul Herăstrău

3

Parcul Herăstrău

4

Parcul Herăstrău

5

Muzeul Satului

6

Parcul Herăstrău

7

Parcul Herăstrău

8

B.dul Kiseleff

9

Calea Victoriei

10

Parcul Herăstrău

11

Șoseaua Kiseleff

12

Calea Moșilor – zona Mântuleasa

13

Parcul Herăstrău

14

Zona Muzeului Țăranului Român

15

Muzeul Satului

16

Parcul Carol

17

Parcul Herăstrău

18

Parcul Herăstrău

19

Grădina Botanică

20

Herăstrău-Dorobanți

21

Muzeul Satului

22

Muzeul Satului

23

Zona de nord a Municipiului București

24

Parcul Herăstrău

25

Grădina Botanică

26

Oricare

27

Parcul Herăstrău

28

Parcul Herăstrău

29

Muzeul Satului

30

Parcul Herăstrău

31

Parcul Herăstrău

 


q    Anexa 4

“Dacă dvs. v-ați întâlni cu o cunoștință pentru a face o plimbare în afara Bucureștiului (dar în apropiere de oraș), ce loc ați alege ?”

Nr.

chest.

Opinia

1

Herăstrău

2

Snagov

3

Băneasa

4

Un luciu de apă, în zona de nord

5

Palatul Mogoșoaia

6

Pădurea Băneasa

7

Pustnicu

8

Parcul Palatului Mogoșoaia

9

Pădurea Pustnicu

10

Snagov

11

Pădurea Mogoșoaia

12

Băneasa

13

Mogoșoaia (parc și palat)

14

Herăstrău

15

Pădurea Băneasa – grădina zoo

16

Băneasa

17

Băneasa

18

Fără mențiune

19

Snagov

20

Fără mențiune

21

Mogoșoaia (dacă se amenajează)

22

Mogoșoaia

23

Zona de nord

24

Cernica

25

Cernica

26

Mogoșoaia

27

Snagov

28

Cernica

29

Mănăstirea Cernica

30

Mogoșoaia

31

Mănăstirea Căldărușani

 


q    Anexa 5

“De ce credeți că în perioada interbelică se spunea adesea că Bucureștiul este “Micul Paris” ?”

Nr.

chest.

Opinia

1

Stilul arhitectural

2

Pentru că avea un aspect asemănător cu Parisul

3

Curățenia

4

Civilizație – construcții asemănătoare

5

Echilibrarea construcțiilor reprezentative cu spațiile verzi

6

Parcurile- bulevardele

7

Construcții, cafenele, circulație

8

Clădiri și atmosferă

9

Amenajarea unor edificii, grădini, bulevarde, prezența cafenelelor, viața mondenă

10

Atmosfera boemă + Arcul de Triumf

11

Vegetația – parcurile

12

“Savoir vivre”

13

Stilul arhitectonic

14

Erau alți oameni (majoritatea educați)

15

Activitatea cultural-artictică

16

Fondul construit, stil + educație francofonă

17

Clădirile proiectate de arhitecți francezi + educație francofonă

18

Civilizația oamenilor

19

Calea Victoriei

20

Bogăția

21

Nu cunosc

22

Cultura elitei

23

Non răspuns

24

Viața intelectuală legată de locurile publice (cafenele)

25

Libertatea de comportament civilizat, politețea și cultura populației

26

Viața socială

27

Non răspuns

28

Ambianța stradașă

29

Atunci era un oraș normal

30

Arhitectura interbelică

31

Existența unui cadru complex ce permitea un stil de viață comparabil

“Toute proportion gardee”

 


q    Anexa 6

6.1. “Ce credeți că ar trebui întreprins pentru ca Bucureștiul să arate ca o capitală europeană din punctul de vedere al curățeniei ?”

Nr.

chest.

Opinia

1

Mulți gunoieri, mașini

2

Să se facă curățenie

3

Păstrarea curățeniei

4

Urmărirea perseverentă a curățeniei / amenzi pentru curățenie

5

Măsuri administrative

6

Să existe un serviciu eficient

7

Curățenie zilnică

8

Legislație coercitivă

9

Sistem de colectare a gunoiului (pubele, coșuri, degajarea)

10

Salubrizare generală

11

Ridicarea gunoiului

12

Să fie instituite amenzi și pază pe zone

13

Mai multe puncte de salubritate

14

Adunarea tonetelor cu mizerie

15

Legislație severă pentru contravenienți

16

Fonduri financiare

17

Bani și muncă

18

Educație

19

Salubrizarea orașului și a societății

20

Firmă serioasă (pentru efectuarea curățeniei)

21

Non răspuns)

22

(să fie) strânse gunoaiele

23

Educație și constrângere

24

Non răspuns

25

Educarea forțată a populației, dacă altfel nu se poate

26

Privatizarea serviciilor

27

Non răspuns

28

Privatizarea firmelor de salubrizare

29

Spălarea zilnică a străzilor și trotuarelor

30

O mai bună gospodărire a orașului

31

Alegând oameni capabili să-și facă treaba

 

6.2. “Ce credeți că ar trebui întreprins pentru ca Bucureștiul să arate ca o capitală europeană din punctul de vedere al circulației ?”

Nr.

chest.

Opinia

1

Corectitudine

2

Să se amenajeze drumurile

3

Circulație corectă

4

Seriozitate, lucru bine făcut

5

Artere pietonale, fluidizare trafic

6

Să se construiască parcaje etajate

7

Străzile asfaltate, fără gropi

8

Artere noi, ocolitoare

9

Rezolvarea parcărilor și degajarea trotuarelor

10

Repararea asfaltului

11

Rezolvarea intersecțiilor cu pasaje

12

Mutarea traficului greu și tranzitului pe centură

13

Repararea carosabilului

14

Poliția să fie vizibilă

15

Amenajarea unor noi parcaje și repararea gropilor

16

Disciplină

17

Disciplină

18

Întreținere drumuri

19

Parcaje și reparații drumuri

20

Sens unic + parcaje

21

Non răspuns

22

Eliminarea parcajele de pe trotuare

23

Grija față de spațiile publice

24

Non răspuns

25

Educarea forțată a populației

26

Privatizarea serviciilor

27

Non răspuns

28

Elaborarea PUG-București pentru circulație

29

Astuparea gropilor pietonale

30

Fluidizarea circulației

31

Non răspuns

 

6.3. “Ce credeți că ar trebui întreprins pentru ca Bucureștiul să arate ca o capitală europeană din punctul de vedere al turismului ?”

Nr.

chest.

Opinia

1

Case zugrăvite, consolidate

2

Să se pună în evidență obiectivele turistice

3

(Să existe) puncte turistice

4

Modernizarea existentului

5

Nu știu

6

Să existe hoteluri la periferie

7

Refacerea obiectivelor existente

8

Programe pentru evenimente culturale

9

Indicatoare coerente în limbi de circulație internațională

10

Reclamă eficientă și bani

11

Ridicarea calității serviciilor

12

 Ghid pentru circulație, cu indicații ale monumentelor

13

Îmbunătățirea serviciilor

14

Educația populației

15

Spații hoteliere noi și evidențierea obiectivelor existente

16

Inițiativă particulară

17

Preocupare în domeniu

18

Instruire personal

19

Punerea în valoare a obiectivelor existente

20

Hoteluri mai multe și mai bune din punctul de vedere al calității

21

Non răspuns

22

Zona pietonală ( atrăgătoare și bine amenajată)

23

Cointeresarea cetățenilor orașului

24

Dezvoltarea unor centre de interes

25

Educarea forțată a populației, dacă altfel nu se poate

26

Privatizarea serviciilor

27

Non răspuns

28

Exigență în acordarea stelelor

29

Alegerea oamenilor capabili care să-și facă datoria

30

Punerea în valoare a obiectivelor turistice

31

Dotări hoteliere, informare, signalectică

 

6.4. “Ce credeți că ar trebui întreprins pentru ca Bucureștiul să arate ca o capitală europeană din punctul de vedere al petrecerii timpului liber ?”

Nr.

chest.

Opinia

1

Parcuri amenajate

2

Non răspuns

3

Spectacole bune

4

Dotări cu spații noi pentru sport

5

Nu știu

6

Este bine așa cum este

7

Parcuri și terenuri de sport

8

Spații verzi, civilizație pietonală

9

Programe prelungite la magazine

10

Săli de spectacole și sport, parcuri

11

Mai multe spații verzi

12

Zone comerciale și culturale mai multe

13

Zone de agrement

14

Asanarea lacurilor și crearea altora noi

15

Amenajarea parcurilor și arenelor în aer liber

16

Amenajarea parcurilor

17

Curățenie

18

Locuri mai atrăgătoare pentru petrecerea timpului liber

19

Spectacole în aer liber

20

Terase mai multe

21

Non răspuns

22

Zona pietonală bine amenajată

23

Spații publice

24

Non răspuns

25

Educarea forțată a populației

26

Privatizarea serviciilor

27

Non răspuns

28

Diversificarea ofertei de servicii

29

Alegerea oamenilor capabili pentru acest domeniu

30

Eliminarea poluării fonice și atmosferice

31

Informare culturală și dotări sportive curate

 

6.5. “Ce credeți că ar trebui întreprins pentru ca Bucureștiul să arate ca o capitală europeană din punctul de vedere al imaginii în exteriorul țării ?”

Nr.

chest.

Opinia

1

Organizare carnaval

2

Să fie curat

3

Reducerea poluării

4

Prezentări fără comentarii

5

Măsuri administrative și fluidizarea traficului

6

Servicii eficiente

7

Fără cerșetori

8

Promovere profesională

9

Poliție eficientă. Centre de distracție

10

Lobby

11

Rezolvarea problemei rromilor

12

Revitalizarea zonelor istorice

13

Campanii publicitare

14

Rezolvarea problemelor generale ale orașului

15

Curat și de bun gust de la Otopeni până în Rahova

16

Reorganizarea comerțului și a reclamelor

17

Seriozitate în toate domeniile

18

Să se ocupe de oraș oameni potriviți

19

Reorganizarea unui comerț civilizat

20

Curățenie

21

Non răspuns

22

Curățenie

23

Non răspuns

24

Publicitate

25

Educarea forțată a populației

26

Privatizarea serviciilor

27

Non răspuns

28

Non răspuns

29

Alegând oamenii capabili să-și facă treaba

30

Intensificarea politicii externe

31

Documentare și reprezentare cultural-turistică

 

6.6. “Ce credeți că ar trebui întreprins pentru ca Bucureștiul să arate ca o capitală europeană din punctul de vedere al evenimentelor cultural-științifice ?”

Nr.

chest.

Opinia

1

Spectacole în aer liber

2

Organizarea de evenimente reprezentative pentru România

3

Mai multe evenimente cultural-științifice

4

Știința în acțiune imediată

5

Reclame și invitații

6

Este bine așa cum este

7

Evenimente culturaș-științifice mai diverse

8

Să existe evenimente cultural-științifice

9

Afișaje și reclame pentru evenimentele cultural-științifice

10

Non răspuns

11

Organizarea unor expoziții cultural-științifice

12

Invitații la reprezentații

13

Mai multă publicitate

14

Mai multă creație pe lângă ce avem

15

Festivaluri și colocvii mediatizate

16

Mediatizare

17

Reclamă bună

18

Mediatizare

19

Invitarea unor mari personalități cu modernizarea corespunzătoare

20

Non răspuns

21

Non răspuns

22

Sporirea ca număr a evenimentelor cultural-științifice

23

Mai multe agenții

24

Mai numeroase evenimente cultural-științifice

25

Educarea forțată a populației

26

Privatizarea serviciilor

27

Non răspuns

28

Cât mai multe evenimente cultural-științifice

29

Alegerea oamenilor capabili

30

Expoziții, congrese, simpozioane, teatre internaționale

31

Mediatizarea evenimentelor cultural-științifice existente

 


q    Anexa 7

7.7. “După părerea dvs. care ar fi delimitările nucleului istoric și ale zonei istorice ?”

La nord

Nr.

chest.

Nucleul istoric al orașului

Zona istorică a orașului

1

B.dul Regina Elisasbeta

Piața Victoriei

2

Șos. Kiseleff

Muzeul satului

3

Str. Lipscani

B.dul Dacia

4

Piața Universității

Arcul de Triumf-Calea Victoriei

5

Non răspuns

Arcul de Triumf

6

Clădirea Guvernului

Casa Presei

7

Piața Victoriei

Arcul de Triumf

8

Spitalul Colțea

Str. Ștefan cel Mare

9

Lipscani

B.dul Elisabeta

10

Muzeul Orașului București

Arcul De Triumf

11

Blănari

Pictor Verona

12

Str. Doamnei

Piața Victoriei

13

Non răspuns

Non răspuns

14

Non răspuns

Non răspuns

15

Biserica Sf. Gheorghe

Spitalul Colțea

16

Piața Universității

Piața Romană

17

Universitate

Universitate

18

Universitate

Universitate

19

Piața Victoriei

Piața Victoriei

20

Non răspuns

Non răspuns

21

A se vedea studiul Catedrei de istoria Artei

22

Universitate

Ateneul Român

23

B.dul Kogălniceanu

Str. Ceikovski

24

Piața Victoriei

Colțea

25

Catalogările, contururile de acest tip, fără nuanțele de gri necesare sunt nocive

26

Piața Universității

Aviatorilor

27

HGR 129 / 98

Non răspuns

28

Str. Lipscani

B.dul Dacia

29

B.dul Republicii

Ateneul Român

30

Arcul de Triumf

Piața Aviatorilor

31

Piața Victoriei

Arcul de Triumf

 

7.2. “După părerea dvs. care ar fi delimitările nucleului istoric și ale zonei istorice ?”

La sud

Nr.

chest.

Nucleul istoric al orașului

Zona istorică a orașului

1

Piața Unirii

Mitropolie

2

B.dul Carol

Operetă

3

CEC

Mitropolie

4

Piața Unirii

Calea Văcărețti

5

Non răspuns

Hanul lui Manuc

6

Parcul Libertății

Cimitirul Bellu

7

Piața Unirii

Piața Unirii

8

Dâmbovița

Dâmbovița

9

Splaiul Independenței

Piața Unirii

10

Hanul lui Manuc

Hanul lui Manuc

11

Cheiul Dâmboviței

Cheiul Dâmboviței

12

Dâmbovița

Șoseaua Panduri-Cimitirul Bellu

13

Non răspuns

Non răspuns

14

Non răspuns

Non răspuns

15

Hanul lui Manuc – Curtea Veche

Hanul lui Manuc – Curtea Veche

16

Piața Unirii

Piața Unirii

17

Piața Unirii

Piața Unirii

18

Piața Unirii

Piața Unirii

19

Piața Unirii

Piața Unirii

20

Inelul principal Titulescu – Mihai Bravu – Tineretului

21

A se vedea studiul Catedrei de istorie din 1996

22

Mitropolie

Mitropolie

23

Splaiul Independenței

Splaiul Independenței

24

Piața Unirii-Patriarhie

Hanul lui Manuc

25

Catalogările de acest gen sunt nocive

26

Piața Unirii

Piața Unirii

27

HGR 129/98

Non răspuns

28

Splaiul Independenței

B.dul Mărășești

29

B.dul Mărășești

B.dul Mărășești

30

Piața Unirii

Mitropolie

31

Dealul Mitrololiei

B.dul Mărășești

 

7.3. “După părerea dvs. care ar fi delimitările nucleului istoric și ale zonei istorice ?”

La est

Nr.

chest.

Nucleul istoric al orașului

Zona istorică a orașului

1

Piața Rosetti

Piața Rosetti

2

B.dul Bălcescu

Foișor

3

B.dul Carol

Foișorul de Foc

4

B.dul 1848

Str.Eminescu-Grădina Ioanid

5

Non răspuns

B.dul Ferdinand

6

Moșilor

Biserica Delea Veche

7

Non răspuns

Liceul Mihai Viteazul

8

Biserica Greacă

Calea Moșilor

9

Piața Sf. Anton

Sf.Gheorghe

10

Colțea

Foișorul de Foc

11

B.dul I.C.Brătianu

Str.Sf.Vineri

12

Calea Victoriei

Piața Vergului

13

Non răspuns

Non răspuns

14

Non răspuns

Non răspuns

15

Calea Moșilor

Foișorul de Foc

16

B.dul I.C.Brătianu

B.dul I.C.Brătianu

17

B.dul I.C.Brătianu

B.dul I.C.Brătianu

18

B.dul I.C.Brătianu

B.dul I.C.Brătianu

19

Cotroceni

Cotroceni

20

Titulescu-Mihai Bravu-Tineretului

21

A se vedea studiul Catedrei de Istorie din 1996

22

Calea Moșilor

Hristo Botev

23

Str.Hristo Botev

Șos. Mihai Bravu

24

B.dul MihaiVodă

Sf.Gherghe

25

Catalogările de acest tip sunt nocive

26

Schitu Măgureanu

Palatul Cotroceni

27

HGR 129/98

HGR 129/98

28

B.dul Brătianu

Calea Moșilor

29

Str.Hristo Botev

Calea Moșilor

30

Calea Moșilor

Biserica Armenească

31

B.dul I.C.Brătianu

Foișorul de Foc/Str.Traian

 

7.4. “După părerea dvs. care ar fi delimitările nucleului istoric și ale zonei istorice ?”

La vest

Nr.

chest.

Nucleul istoric al orașului

Zona istorică a orașului

1

Palatul Cotroceni

Palatul Cotroceni

2

Piața Kogălniceanu

Operă-Elefterie

3

Cotroceni

Elefterie

4

Calea Victoriei

Parc Cișmigiu, Teatrul de Operă

5

Non răspuns

Paltul Cotroceni

6

Casa Poporului

Academia Militară

7

Operă

Spitalul Municipal

8

Piața Victoriei

Piața Aviatorilor

9

Calea Victoriei

Calea Victoriei

10

Cotroceni

Cotroceni

11

Poștei

Calea Victoriei

12

Dâmbovoța

Cotroceni

13

Non răspuns

Non răspuns

14

Non răspuns

Non răspuns

15

Calea Victoriei

Paltul Cotroceni

16

Calea Victoriei

Calea Victoriei

17

Calea Victoriei

Calea Victoriei

18

Calea Victoriei

Calea Victoriei

19

Moșilor

Foișorul de Foc

20

Inelul principal Titulescu – Mihai Bravu – Tineretului

21

A se vedea studiul Catzedrei de istorie din 1996

22

Calea Victoriei

Cișmigiu

23

Bdul Eroii Sanitari

Bdul Eroii Sanitari

24

Unibersitatea București-Facultatea de Filosofie- - Operă

25

Catalogările de acest tip sunt nocive

26

Mântuleasa

Mântuleasa

27

HGR 129/98

 

28

Calea Victoriei

Str.Berzei

29

Calea Victoriei

Str.Berzei

30

Cotroceni

Opera Română

31

B.dul Brezoianu

Str.Berzei/Casa Poporului

 


q     Anexa 8

8.1. “Prin ce se delimitează (repere, clădiri mai importante, piețe,intersecții,etc) nucleul și zona centrală a Bucureștiului ?”

La Nord

Nr.

chest.

Nucleul central al orașului

Zona centrală a orașului

1

Piața Romană

Piața Victoriei

2

Piața Palatului

Piața Victoriei

3

Fosta Bibliotecă BCU

Atheneu

4

Muzeul de Istorie București

Arcul de Triumf

5

Piața Victoriei

Non răspuns

6

Academia De Studii Economice

Clădirea Guvernului

7

Piața Romană

Piața Victoriei

8

Unirii

Clădirea ASE (veche)

9

Piața Romană

Piața Romană

10

Non răspuns

Non răspuns

11

Biserica Blănari

Intersecția Magheru cu Pictor Verona

12

Piața Romană

Parcul Herăstrău

13

Non răspuns

Non răspuns

14

Non răspuns

Piața Victoriei

15

Piața Romană

Piața Victoriei

16

Piața Romană

Ștefan cel Mare

17

Piața Romană

Ștefan cel Mare

18

Piața Romană

Ștefan cel Mare

19

Piața Romană

Piața Victoriei

20

Piața Victoriei

Romană

21

A se vedea studiul din Revista de Arhitectură

22

Piața Romană

Piața Victoriei

23

Piața Universității-Colțea

Piața Aviatorilor

24

Spitalul-Biserica Colțea

Sediul Guvernului

25

Nu se face istoria prin propuneri. Istoria rezultă

26

Universitate

Statuia Aviatorilor

27

HGR 129/98

Non răspuns

28

B.dul Dacia

Ștefan cel Mare

29

B,dul Dacia

B.dul Iancu de Hunedoara

30

Muzeul Satului

Non răspuns

31

Piața Romană

Piața Aviatorilor

 

8.2. “Prin ce se delimitează (repere, clădiri mai importante, piețe,intersecții,etc) nucleul și zona centrală a Bucureștiului ?”

La Sud

Nr.

chest.

Nucleul central al orașului

Zona centrală a orașului

1

Magistrala-Restaurantul Budapesta

Parcul Zineretului

2

B.dul Carol

Piața Universității

3

CEC

Parlament

4

Hanul lui Manuc

Palatul Regal. Ateneu

5

Liceul Șincai

Non răspuns

6

Magazinul Unirea

Podul Mărășești

7

Piața Unirii

Piața Unirii

8

Curtea Veche

Biserica Bucur Ciobanul

9

Piața Unirii

Piața Unirii

10

Non răspuns

Non răspuns

11

Hanul lui Manuc

Cheiul Dâmbovoței

12

Parcul Carol

Mănăstirea Văcărești

13

Non răspuns

Non răspuns

14

Non răspuns

Fosta Piață a Operetei

15

Piața Unirii

Piața Unirii

16

B.dul Unirii

Șerban Vodă

17

B.dul Unirii

Șerban Vodă

18

B.dul Unirii

Șerban Vodă

19

Piața Unirii

Piața Unirii

20

Parcul Tineretului

Piața Unirii

21

A se vedea studiul din Revista de Arhitectură

22

Piața Unirii

Piața Unirii

23

Hanul lui Manuc

Hanul lui Manuc

24

Hanul lui Manuc

Patriarhia Română

25

Nu se face istorie prin propuneri. Istoria rezultă

26

Hanul lui Manuc

Hanul lui Manuc

27

HGR 129/98

HGR 129/98

28

Splaiul Independenței

B.dul Mărășești

29

Splaiul Independenței

B.dul Mărășești

30

Piața Unirii

Non răspuns

31

Piața Unirii

B.dul Mărășești

 

8.3. “Prin ce se delimitează (repere, clădiri mai importante, piețe,intersecții,etc) nucleul și zona centrală a Bucureștiului ?”

La Est

Nr.

chest.

Nucleul central al orașului

Zona centrală a orașului

1

Str. Popa Nan – Foișor

Mihai Bravu

2

B.dul Bălcescu

Piața Rosetti

3

B.dul Carol

Foișor

4

Paltul Domnesc

Palatul Telefoanelor. Hot.Continental

5

Foișorul de Foc

Non răspuns

6

Calea Moșilor

Piața Alba Iulia

7

Non răspuns

Foișorul de Foc

8

Foișorul de Foc

Obor-Moșilor

9

Piața Rosetti

Calea Moșilor-Piața Pache

10

Colțea

Foișorul de Foc

11

Biserica Bărăției

Piața Decebal

12

Biserica Greacă

Str.L.Pătrășcanu

13

Non răspuns

Non răspuns

14

Non răspuns

Calea Moșilor

15

Calea Moșilor

Calea Moșilor

16

Calea Moșilor

Mihai Bravu

17

Calea Moșilor

Mihai Bravu

18

Calea Moșilor

Mihai Bravu

19

Calea Moșilor

Calea Moșilor

20

Obor

Calea Moșilor

21

A se vedea studiul din Revista de Arhitectură

22

Piața Rosetti

Calea Moșilor

23

Colțea

Hotel Intercontinental

24

Sf. Gheorghe Vechi

Sf.Gheorghe Nou

25

Nu se face istorie prin propuneri. Istoria rezultă

26

Piața Pache

Piața Pache

27

HGR 129/98

Non răspuns

28

Calea Moșilor

Șos.Mihai Bravu

29

Calea Moșilor

Șos.Mihai Bravu

30

Calea Moșilor

B.dul Carol

31

Calea Moșilor

Palatul Cotroceni

 

8.4. “Prin ce se delimitează (repere, clădiri mai importante, piețe,intersecții,etc) nucleul și zona centrală a Bucureștiului ?”

La Vest

Nr.

chest.

Nucleul central al orașului

Zona centrală a orașului

1

Opera Română

Palatul Cotroceni

2

Piața Kogălniceanu

Piața Kogălniceanu

3

Cotroceni

Academia Militară

4

Calea Victoriei (Podul Mogoșoaia)

Clădirea CEC. Palatul de Justiția

5

Palatul Cotroceni

Non răspuns

6

Piața Kogălniceanu

Piața Operei

7

Primăria Capitalei

Opera Română

8

Muzeul Țăranului Român

Gara de Nord

9

Calea Victoriei

Brezoianu-Cișmigiu

10

Non răspuns

Non răspuns

11

Biserica Stavropoleos

Piața Decebal

12

Opera Română

Piața Moghioroș

13

Non răspuns

Non răspuns

14

Non răspuns

Piața Operei

15

Calea Victoriei

Splaiul Independenței

16

Casa Poporului

Cotroceni

17

Casa Poporului

Cotroceni

18

Casa Poporului

Cotroceni

19

Calea Victoriei

Splaiul Independenței

20

Obor

Moșilor

21

A se vedea studiul din Revista de Arhitectură

22

Primăria Capitalei

Piața Operei

23

Palatul Cotroceni

Palatul Cotroceni

24

Biserica Stavropoleos

Opera

25

Nu se face istorie prin propuneri. Istoria rezultă

26

Cișmigiu- Liceu

Palatul Cotroceni

27

HGR 129/98

Non răspuns

28

Știrbei Vodă

Șos.Mihai Bravu

29

Știrbei Vodă

Șos Orhideelor

30

Cotroceni

Cișmigiu

31

Opera Română

Palatul Cotroceni

 


q     Anexa 9

“După părerea dvs., care este cartierul cu locuințe de cea mai bună calitate din București ?”
și “De ce?”

Nr.

chest.

Opinia privind cartierul cu locuințe de cea mai bună calitate

Motivația

1

 

 

2

 

 

3

Primăverii

Este mai mult spațiu verde. Este mai curat

4

Zona Dorobanți - Lac

Considerată zonă specială

5

Cotroceni

Locuințe uniforme.tip vilă,multiple avantaje

6

Dorobanți-Televiziune-Primăverii

Bine întreținute de oameni cu bani

7

Dorobanți,Arcul de Triumf,Băneasa

Mari, solide, frumoase

8

Primăverii

Construcții de calitate+spații verzi

9

Radu Beller,Calea Floreasca,Maior Coravu, Vatra Luminoasă

Nivel de înălțime P+4, spații verzi, dotări comerciale arătoase

10

 

 

11

Cotroceni

Regim mic de înălțime. Prezența plantațiilor

12

Parcelările din Nordul Capitalei cu vile și blocuri

Calitatea locuirii, lipsa de poluare, spațiile verzi,intimitate, rezistența construcțiilor

13

Televiziune, Primăverii

Regim de înălțime, vecinătate, spații verzi

14

Cartierul Domenii

Arhitectural, pază, curățenie, iluminat

15

Cotroceni

Nealterat de “construcții infernale”

16

Floreasca-Primăverii

Spații verzi și poluare mai mică

17

Primăverii

Mai puțin poluat

18

 

 

19

Băneasa

Modern

20

Jianu-Bonaparte

 

21

Bonaparte-Primăverii

 

22

Cotroceni

Vile, spații verzi, aproape de centru

23

Primăverii

Ținută arhitecturală și susținere materială

24

Străzile cu nume de capitale

Frumusețea și varietatea soluțiilor arhitecturale:profilul străzilor. Calitatea aliniamentului verde

25

Dacia-Icoanei

Proiectate și executate cu mult simț și bani

26

B.dul Unirii

Modern

27

Nu există

 

28

Cotroceni

Cartier de vile nealterat de construcții “noi”

29

Televiziune-Primăverii

Singurul cartier de vile care nu a fost distrus

30

Primăverii

Sisteme constructive adaptate regimului seismic și climatului local. Raport ideal între spațiul construit/spațiul liber/regim înălțime/spații verzi

31

Domenii și ceea ce a mai rămas din Cotroceni

 

 


q     Anexa 10

“Ce cartier nu vă place ?”

Nr.

chest.

Opțiunea

1

 

2

Crângași

3

Berceni

4

Zona de locuințe sociale

5

B.dul Ion Mihalache

6

Cele lăsate de izbeliște (la centru și periferie)

7

Colentina, Berceni, Militari,Ferentari

8

Pantelimon

9

Militari, Ferentari, Pantelimon

10

 

11

Iancului

12

Cartierele “dormitor” construide după 1965

13

Ferentari, Crângași

14

Cartierele mărginașe

15

Rahova

16

Rahova și Militari

17

Militari

18

Ferentari

19

Ferentari

20

Titan-Balta Albă

21

 

22

Ferentari

23

Rahova

24

Ferentari

25

Titan, Militari, Unirii

26

Rahova

27

Ferentari, Rahova

28

Cartierele cu etnie preponderent țigănească

29

Cartierele în care predomină etnia țigănească

30

Militari, Ferentari, Crângași

31

Rahova, Berceni, Dudești

 


q     Anexa 11

“După părerea dvs., care este cartierul cu locuințe de cea mai proastă calitate din București ?”
și “De ce ?”

Nr.

chest.

Opinia privind cartierul cu locuințe de cea mai proastă calitate

Motivația

1

 

 

2

Titan

 

3

 

 

4

Cartierele fără dotări:apă, canal, gaze

Nu permit dezvoltarea fără efort centralizat

5

 

 

6

 

 

7

Berceni, Militari, Ferentari, Colentina

Locuințe confort II și III

Cocioabe

8

Ferentari-Rahova

Locuitori+locuințe

9

Ferentari-Prelungirea Ferentari

Prezența sufocantă a locuințelor țigănești

10

 

 

11

Ferentari-Rahova

Confort III și IV; neîntreținute

12

Crângași

Calitatea locuirii, neigienic, țigănesc

13

Ferentari

Densitate mare,componența socială,urâțenie

14

Ferentari, Plumbuita,Tei

Cocioabe,minim de confort, mizerie

15

Tei-Plumbuita

Caracterul suburban al periferiei

16

Rahova, Militari

 

17

 

 

18

Ferentari

Locuințe și oameni necivilizați

19

Ferentari

Murdar

20

Ferentari

 

21

SV

 

22

Ferentari

Mizerie, case insalubre, insecuritate

23

Rahova

Calitate

24

Ferentari+vecinătatea cu Berceni

 

25

Ferentari

Dormitoare fără dotări

26

Rahova, Baicului

Degradate

27

23 august

Lipsă utilități

28

 

 

29

Casrtierele cu case ilegal construite

Mihai Bravu, Vitan, Splaiul Unirii

Nu s-au respectat normele de siguranță și civilizație

30

Ferentari

Promiscuitate urbană

31

Rahova

Coeficient prea mare de ocupare a solului