CONFERINȚA DE PRESĂ A PRIMARULUI GENERAL DIN

6 MARTIE 2003

 

 

 

Primarul General Traian Băsescu a anunțat după încheierea ședinței Consiliului General al Municipiului București inițierea deblocării creditelor de la BEI și BERD în urma obținerii celor 451 de mii de semnături de la bucureșteni.

“ Ce s-a întîmplat ieri și astăzi arată că cetățenii care pe stradă întrebau: Dar ajută la ceva semnătura noastră ? acum au un răspuns. Semnatura cetățenilor a ajutat. De fapt nu este un succes parțial al Primarului General sau al domnului președinte Iliescu sau al vreunui politician – este un succes al bucureștenilor. Începerea deblocarii proiectelor pentru un nou București, au facut-o bucureștenii și nu oamenii politici. Răspunsul extraordinar de pozitiv al cetățenilor Capitalei la acest test public, dacă susțin sau nu proiectele care înseamnă un nou București, a fost determinant în opinia mea și pentru întîlnirea de aseară și pentru cea de astăzi. Ca principiu, vă pot spune că voi continua strîngerea de semnături pentru că oamenii politici trebuie să țină cont pînă la capăt de punctul de vedere al cetățenilor pe care îi guvernează la nivel central sau local. “

Primarul general a explicat în ce a constat procedura de deblocare a creditelor externe:

“ De fapt aseară (05.03.2003) s-a stabilit ca Ministerul de Finanțe să deblocheze imediat contorizarea și programul de asfaltare al străzilor. Acestea țineau direct de acest minister, iar astăzi în ședința Consiliului General al Municipiului București, au fost deblocate: 150 milioane de euro pentru modernizarea celor 103 școli, proiectul București multi-sector în valoare de 78,4 milioane euro cu cele trei componente ale sale: modernizarea punctelor termice, modernizarea infrastructurii în zona istorică, sistemul de manangement al traficului rutier în Capitală. De asemenea vă pot spune că cele 3 componente nedeblocate vor face obiectul unei analize ulterioare asupra cărora se va lua o decizie în următoarele 2 săptămîni, ceea ce înseamnă că de la respingere, am pus din nou proietele pe masă și se analizează.

Din acest motiv voi continua să strîng semnături, pentru că aceste proiecte nu sunt ale oamenilor politici, sunt proiecte ale Bucureștiului.

Oricum cetățenii nu pot să aibă parțial dreptate, ei au dreptate întotdeauna total.

Cred că am obligația să continuu să susțin realizarea integrală a proiectelor care înseamnă un nou București. Uitați-vă la ansamblul lor, adăugați-le la cele pe care le derulăm: 80 milioane de euro la RADET, din care mai avem de implementat 11 milioane pentru înlocuire tubulaturi, 120 milioane pentru modernizare infrastructură tramvai, deasemena în derulare, s-au început lucrările la linia 32, ceea ce înseamnă alte 200 milioane de euro. În total Bucureștiul are la dispoziție 662 milioane de euro, din care mai are blocate încă 150,7 milioane, ceea ce înseamnă mult mai puțin de 33 la sută, dar populația are dreptul la zero proiecte blocate. Componentele care rămîn în discuție sunt: modernizare tramvaie, care include și tiketing-ul, pasaj Basarab și parkingul subteran de la Gara de Nord.”

Tot în ședința CGMB de astăzi s-au mai deblocat alte proiecte de importanță pentru Primăria Municipiului București, care au făcut obiectul rectificării bugetului:

“ Este vorba de proiectul LIFE, finanțat de Comisia Europeană la care noi trebuie să avem o contribuție reprezentînd circa 100 de mii de euro în raport cu cei 500 de mii de euro de la Comisia Europeană. Acest proiect este destinat unui program de ecologizare a piețelor Capitalei. Un al doilea proiect deblocat astăzi, este cel legat de studiul cu finanțare ISPA pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectării pentru Stația de epurare ape uzate Glina a Bucureștiului. Aici aveam 1,8 mil euro de la Comisia Europeană și rămăsesem fără componenta autohtonă iar acum s-au alocat 15 miliarde la buget pentru ca acest proiect să se deblocheze. Tot în buget s-au prevăzut pentru acest an 200 miliarde de lei din 350, pentru proiectul de informatizare al Primăriei Muncipiului București. Suntem în proces de evaluare a ofertelor celor mai mari firme americane în vederea achiziționării sistemului informatic.”

În încheiere Primarul Capitalei a ținut să sublinieze:

“Vă pot spune că nu sunt interesat să gestionez implementarea, sunt interesat să gestionez procedurile corecte și acordurile de împrumut. Nu am o reținere în a implica pe cei care au pe teritoriul lor aceste investiții, chiar mă interesează ca școlile și străzile să fie controlate în implementare și să am viza sectoarelor pentru ca după aceea să plătesc.

Acesta este rezultatul practic al semnăturilor bucureștenilor și al întîlnirilor politicienilor care au înțeles că nu se poate trece peste cetățeni. Eu spun că astăzi, Consiliul General al Municipiului București a spus DA bucureștenilor.

Începe în sfîrșit programul de modernizare al Bucureștiului la cererea bucureștenilor și va rog să rețineți: nu eu am obținut o victorie parțială și nici un alt om politic. Bucureștenii au cîștigat!”