Sala IV: Secolul XIX

Secolul al XIX-lea a adus pentru Bucuresti, ca pentru intregul spatiu romanesc, o radicala schimbare de orientare: emanciparea de sub dominatia otomana si prelucrarea de modele din sistemul occidental de cultura si civilizatie. Momente istorice importante (miscarea de la 1821, condusa de Tudor Vladimirescu, cucerirea independentei in 1877, momentul 1848, unirea Principatelor in 1859, instaurarea monrhiei) si-au avut ecoul in dezvoltarea Bucurestilor, in accentuarea aspectului occidental al urbei ce avea sa fie numita "Micul Paris"- datorita constuctiilor particulare si publice realizate de arhitecti straini sau romani instruiti in marile capitale ale Europei.

Dupa marele incendiu din 23 martie 1847, cand au ars aproape 1800 de case, Bucurestiul a fost reconstituit dupa principii urbanistice moderne.

Din 1861, Bucuresti – capitala unui teritoriu aproape dublat – a inregistrat un ritm mai alert de dezvoltare si o considerabila crestere demografica avand importante consecinte in domeniul edilitar.

Lucrari intreprinse pe scara larga au asigurat bucurestenilor diverse facilitati, dupa modelele urbanistice occidentale).

Date memorabile:

-1857 – Bucuresti este prima capitala din lume iluminata cu petrol lampant

-1860 – iau fiinta gimnaziile "Gh. Lazar" si "Matei Basarab"; primele pavaje cu piatra cubica (pe actualele strazi Smardan si 30 Decembrie)

-1866- ia fiinta "Societatea literara romana", nucleul viitoarei Academii Romane.

-1868-are loc primul concert al Societatii Filarmonice din Bucuresti.

-1869-inaugurarea primei gari de cale ferata a Bucurestilor, la Filaret.

-1871-prima linie de tramvai cu cai, pe traseul Gara de Nord-Piata Sf. Gheorghe-Obor.

-1882-iluminatul cu electricitate, la Palatul Regal, apoi la Teatrul National si in gradina Cismigiu

-1896-prima linie de tramvai electrica (Obor-D-ul Cotroceni), primul cinematograf.