« Înapoi la pagina de start a D.C.R.I.          
  
D.C.R.I. - Informaţii generale - Infrastructura Capitalei
       INFORMAŢII DESPRE INFRASTRUCTURA CAPITALEI



Direcţia Coordonare, Reglementare Infrastructură

Sediu: B-dul Regina Elisabeta nr. 47, sector 5, Bucureşti, et. 2, cam. 233,
Telefon: 021/305.55.00
int:1041/1039

 

Conform termenilor tehnici utilizaţi în domeniile de specialitate, prin INFRASTRUCTURĂ se înţelege un ansamblu de elemente care se încadrează în una din situaţiile de mai jos :

•  ansamblul elementelor care susţin partea principală a unei construcţii, care o fixează pe teren şi care transmite acesteia forţele;

•  ansamblu de elemente de tip reţea, care constituie un minisistem.

De regulă, când se face referire la infrastructură se înţelege totalitatea reţelelor edilitare (tehnico-edilitare şi stradale) care asigură accesibilitatea la o zona teritorială şi funcţionabilitatea acesteia (de locuit, de exploatare industrială, agricolă, turistică etc.).

Clasificarea reţelelor edilitare este prezentată aici.

Aceeaşi reţea poate avea unul sau mai mulţi administratori, sau sunt aceleasi tipuri de reţele în paralel care deservesc beneficiari diferiţi şi au administratori diferiţi. Concurenţa va face ca în viitorul apropiat să predomine ultima situaţie.

Pe lângă reţelele edilitare clasice, de apă, canalizare, gaze, termoficare, electricitate, transport, telecomunicaţii, stradale, au aparut reţele noi ca poşta pneumatică, TV-cablu, care cunosc o dezvoltare rapidă.

De asemenea, formele clasice ale reţelelor edilitare cunosc transformări substanţiale, cum sunt transmisiile prin fibră optică, care va necesita o gândire radicală privind amplasamentul acestora şi care va impune apariţia în viitorul apropiat a canalizării transmisiilor prin fibră optică într-un sistem unitar de magistrală informaţională. Reţelele edilitare pot fi amplasate în canalizaţii speciale sau nu, singure sau grupate, subterane, la suprafaţă sau aerian.

Potrivit datelor furnizate de către administratori, la nivelul anului 2001, infrastructura municipiului Bucureşti avea o lungime de 44.150 k m, fiind formată din 42.330 km de reţele tehnico-edilitare (dintre care 35.123 km in subteran si 7.207 km la suprafaţa) si 1.820 km reţele stradale. Municipiul Bucureşti este aşezat de fapt pe o pânză de paianjen, 51% din aceasta având durată de exploatare depăşită.

Datele despre infrastructura municipiului Bucureşti şi starea acestora sunt prezentate aici.

De asemenea, schimbarea opţiunii beneficiarilor către reţele edilitare mai performante (ex.: transmisie prin fibră optică, încalzirea individuală cu gaze, etc.) implică redimensionarea unor reţele şi obligativitatea efectuării unor studii de către PMB şi administratorii de reţele privind tendinţele din domeniu în viitorul apropiat.